Er is maar één persoon in je leven die ervoor kan zorgen dat je gelukkig wordt. Jijzelf.
In je kindertijd bouw je met je ouders een bepaalde emotionele band op. Die band moet jou voeden met onvoorwaardelijke liefde, warmte, kracht, vertrouwen en begrip. Dat heb je nodig om een stabiele persoonlijkheid te worden en een gelukkig leven te kunnen leiden.
Maar ouders schieten daarin eigenlijk standaard tekort. Er is geen enkele ouder op de wereld die zijn kind preciés die benodigde hoeveelheid liefde geeft die het werkelijk nodig heeft. En dat is op zich ook niet zo erg.
Maar als de balans daarin te ver doorschiet en je echt een (groot) tekort aan aandacht, begrip en liefde hebt gekregen (of wanneer er altijd op een negatieve manier aandacht is gegeven) dan kan dat een probleem worden als je volwassen bent. En dan krijg je de neiging om die voeding bij anderen halen; bij een partner, vrienden, kennissen en misschien ook nog steeds bij vader, moeder en andere familieleden.
Daar zit natuurlijk een keerzijde aan. Want liefde, aandacht, vertrouwen en begrip bij anderen halen, maakt je afhankelijk. Natuurlijk zijn er momenten dat anderen in staat zijn om je dat te geven. Op zo’n moment voel je jezelf gehoord, gezien en erkend. Maar echt gelukkig maakt dat je niet. Wat er in feite gebeurt, is dat je comfort zone wordt vergroot. Dat voelt even heel prettig aan, maar helpt je alleen maar even voor dát moment. En als de mensen om je heen op een gegeven moment niet (meer) beschikbaar zijn in de mate dat jij dat nodig hebt, kan dat tot ernstige klachten zoals depressies of zelfs burn-out leiden.
Als je dat herkent, wordt het tijd om te gaan zien dat er maar één persoon in je leven is die er écht voor kan zorgen dat je gelukkig wordt. En dat ben jij zelf. Jij bent de enige persoon die jou de voeding kunt geven die je nodig hebt. Door echt vanzelf te gaan houden. Door jezelf de aandacht te geven die je nodig hebt. En door de dingen in het leven te doen die jouw leven de moeite waard maken.
Oude patronen kunnen je daarvan trouwens weerhouden; die zorgen er meestal voor dat je juist de dingen blijft doen die ánderen gelukkig maken. Doorzie deze patronen en achterhaal de reden waarom deze patronen ooit zijn ontstaan (vaak heeft dat te maken met een overlevingsmechanisme, een manier die je zelf hebt ontwikkeld om jezelf in bepaalde situaties staande te kunnen houden). Dan kunnen ze oplossen en komt er ruimte voor geluk en vervulling in je leven.